lcr متر چیست و انواع آن کدامند؟
دستگاه LCR متر ابزاری ست که می تواند با دقت و سرعت بالایی میزان ظرفیت خازن، مقاومت الکتریکی و اندوکتانس سلف را مشخص کند. از lcr متر با عنوان سلف سنج، خازن سنج و اهم سنج نیز یاد می کنند. ممکن است برخی از مولتیمترها نیز توانایی محاسبه اندوکتانس را داشته باشند. اگر می خواهید پاسخ سؤال ” ال سی آر متر چیست و انواع آن کدامند؟ ” را بهصورت جزئیتر بررسی کنید مطالعه این مطلب برای شما مفید خواهد بود.
ال سی آر متر چیست؟
این تجهیز الکترونیکی چند کاره برای کسانی که سر و کارشان با قطعات الکترونیکی است بسیار ضروری می باشد. باتوجه کاربرد وسیع سلف در مدارهای الکترونیکی جدید و نیاز روزافزون به تست انواع سلف، انواع ال سی آر متر به ابزار محبوب آزمایشگاه های الکترونیکی تبدیل شده است. دستگاه مولتی متر و lcr متر در سنجش برخی پارامترها کاربرد مشترک دارند اما lcr متر ها ابزاری تخصصی در سنجش پارامترهای سلف و خازن می باشند. به وسیله ال سی آر متر می توان کمیت های مهم دیگری مانند ضریب توان (Q) ، ضریب اتلاف (D) ، زاویه فاز بین جریان و ولتاژ، مقدار اندوکتانس و بخش حقیقی امپدانس (ESR) را سنجش کرد. در شکل زیر تصویری از یک lcr متر دستی نمایش داده شده است.
انواع LCR متر
دستگاه LCR متر از نظر عملکرد داخلی به دو نوع آنالوگ و دیجیتال، و از نظر ابعاد به دو نوع دستی و رومیزی تقسیم می کنند. همانطور که اشاره شد دستگاه مولتی متر و lcr متر در سنجش برخی پارامترها کاربرد مشترک دارند اما lcr متر ها دقیق ترین ابزار در سنجش پارامترهای سلف و خازن می باشند. در ادامه، با هم نگاهی به ویژگی ها و مزیت های انواع lcr متر خواهیم داشت.
LCR متر آنالوگ
دستگاه های مولتی متر و LCR متر قدیمی به صورت آنالوگ بودند. به این معنا که صفحه ای مدرج به مقادیر محدودی از ظرفیت ها برای کاربر وجود داشت و یک عقربه متحرک با دقت نسبتا پایین مقدار اندازه گیری شده را نمایش می داد.
البته مدل های قدیمی lcr متر دارای قیمت ارزانتر، مصرف کمتر و ساختمان داخلی ساده تری بودند. به طوریکه اولا نیازی به مبدل آنالوگ به دیجیتال نداشت و دوما فقط از مقادیر محدودی از مقاومت و خازن و سلف پشتیبانی می کرد. همچنین به سلف سنج و خازن سنج در آزمایشگاه ها معروف بودند.
LCR متر دیجیتال
در مدل های جدیدتر که دیجیتال هستند صفحه مدرج جای خود را به صفحات LCD داده است. همچنین محدودیت ها برای اندازه گیری ظرفیت خازن، مقاومت و اندوکتانس سلف برداشته شده و با استفاده از مبدل های آنالوگ به دیجیتال داخلی می توان هر المانی را به آن متصل کرد و مقدار اندازه گیری شده را همراه با یکای آن در صفحه LCD مشاهده کرد. این مدل از سرعت و دقت بسیار بالاتری برخوردار است که البته قیمت LCR متر را نیز افزایش خواهد داد.
LCR متر رومیزی
همانطور که از اسم آن ها پیداست این مدل در قیاس با مدل های دستی سنگین تر، ثابت و دارای پایه برای قرار گیری روی میز می باشد. در این مدل خبری از باتری قابل شارژ نیست و نیاز است دستگاه را برای روشن شدن و کار به برق شهر متصل کرد.
اما این حجم بیشتر برای کاربر، اندازه گیری های دقیق تر و کاربرد های بیشتری به ارمغان می آورد. از جمله آن ها فرکانس های قابل تنظیم و دقت اندازه گیری تا 10 برابر بیشتر از مدل های دستی است. همچنین این دستگاه ها از قابلیت بایاس dc ولتاژ و جریان و همچنین کالیبراسیون قطعات پشتیبانی می کنند.
تفاوت LCR متر دستی با رومیزی
LCR متر های دستی از مزایایی چون سبک و قابل حمل بودن برخوردارند تا آن را به ابزاری تبدیل کنند که می تواند همیشه همراه مهندسان و با انتقال به محل کار یا محل های دیگر کمک دست آن ها باشد. همچنین این نوع دارای باطری قابل شارژ است به این معنا که دیگر لازم نیست همواره به برق متصل باشد. LCR متر های دستی نیز از منبع داخلی AC جهت تست و اندازه گیری امپدانس استفاده می کنند بنابراین در این نوع نیز دقت اندازه گیری تا 0.1% داریم در اغلب مدل های جدید تر از فرکانس های تست متفاوت و نیز خروجی USB جهت اتصال به کامپیوتر پشتیبانی می شود.
نحوه عملکرد LCR متر
میدانیم که مولتی متر ها دستگاه هایی هستند که از طریق بایاس DC و اعمال ولتاژ به دو نقطه اندازه گیری شده بهصورت سری یا موازی، می توانند پارامتر های مختلفی را برای ما اندازه گیری کنند. به دلیل ولتاژ DC، مولتی متر نمی تواند امپدانس را محاسبه کند و بر اساس تکنیک محاسبه زمان شارژ و دشارژ خازن به ما ظرفیت خازن را نشان می دهد.
اما در دستگاه های LCR متر دیجیتال با استفاده از تکنیک ولتاژ AC و محاسبه امپدانس، به دقتی ده برابر بیشتر از مولتی متر های دیجیتال رسیده ایم. تکنولوزی ساخت در LCR متر ها براساس اعمال ولتاژ AC میباشد و از این طریق امپدانس و زاویه فاز بین ولتاژ و جریان را محاسبه می کند تا پس از آن بتواند اندوکتانس و ظرفیت خازن را به دستآورد. یک LCR متر معمولا 3 خروجی جهت اندازه گیری قطعات و یک خروجی برای کالیبراسیون دارد تا خطا را کاهش دهد و دقت خوبی به کاربر ارائه دهد.
نکات مهم جهت انتخاب دستگاه LCR متر
- فرکانس تست: یکی از پارامتر های مهم خازن سنج در اندازه گیری ظرفیت خازن ، فرکانس آن است. بنابراین یک دستگاه LCR متر باید بتواند از فرکانس های پر کاربرد و متنوع پشتیبانی کند. اغلب مدل های دستی می توانند فرکانس های 100 ، 120 و 1000 هرتز را پشتیبانی کنند. معمولا lcr مترهای رومیزی توانایی تست با فرکانس های بالاتر را دارا می باشند.
- پارامترهای قابل اندازه گیری
اما کاربرد LCR متر وقتی مشخص می شود که دقیق تر با پارامتر هایی که می تواند برای ما اندازه بگیرد آشنا شویم. هر LCR متر پارامتر های L (اندوکتانس سلف) ، C (ظرفیت خازن) و R (مقاومت الکتریکی) را به عنوان اهداف اساسی خود اندازه می گیرد. از دیگر قابلیت های این دستگاه می توان به اندازه گیری پارامتر هایی همچون Q (ضریب توان) ، D (ضریب اتلاف)، سوسپتانس (بخش موهومی ادمیتانس)، کنداکتانس (هدایت الکتریکی) و اندازه گیری ESR خازن (بخش حقیقی امپدانس) اشاره کرد.
- قابلیت اندازه گیری خودکار
LCR متر هایی که از قابلیت اندازه گیری خودکار Auto Measurements بهره می برند بلافاصله پس از اتصال قطعه به دستگاه، می توانند نوع قطعه را شناسایی کنند و مقادیر مورد نظر را اندازه گیری و نمایش دهند. برای مثال کافیست یک سلف به آن متصل کنید تا عبارت L در نمایشگر ظاهر شود و عدد اندوکتانس به همراه یکای آن در صفحه نمایش LCR متر خودنمایی کند.
شرکت پارس الکترونیک که در زمینه فروش تجهیزات اندازه گیری الکتریکی و ارائه خدمات پس از فروش ویژه به مشتریان از سال 1374 فعالیت خود را شروع کرده است در بخش دستگاه های LCR متر ضمن اخذ نمایندگی شرکت APPA اقدام به فروش مجموعه ای از بهترین LCR متر ها کرده است.
با اطلاعاتی که در این گفتار کوتاه عنوان شد امید است بتوانید انتخاب صحیحی برای رفع نیاز های کاری و پژوهشی خود داشته باشید. جهت مشاهده اطلاعات فنی ، قیمت و مقایسه محصول ،به صفحه خرید lcr متر مراجعه نمایید.
نظرات کاربران