اسیلوسکوپ در تعمیرات خودرو چه کاربردی دارد؟
خودروهای امروزی مدارهای الکترونیکی پیچیدهای دارند که بررسی عیوب آن ، میتواند بسیار سخت و زمانبر باشد. ابزارهای مختلفی در عیب یابی و تعمیرات برق خودرو استفاده می شوند یکی از آن ها اسیلوسکوپ خودرویی است. در این مقاله قصد داریم تا ابتدا با کلیاتی درباره اسیلوسکوپ آشنا شویم و در ادامه نیز کاربردهای این وسیله در تعمیرات اجزای الکترونیکی خودروها را بدانیم.
اگر دستی در الکترونیک و مدارهای الکتریکی داشتهاید، حتما نام اسیلوسکوپ را شنیدهاید و احتمالا از آن در آزمایشگاهها و یا بررسی مدارهای الکترونیکی مختلف استفاده کردهاید. این وسیله پرکاربرد، یکی از مهمترین ابزارها برای بررسی ولتاژ در بخشهای گوناگون مدارهای الکترونیکی و الکتریکی است. نوسان نما یا به اختصار اسکوپ، وسیلهای است که به شما امکان میدهد تغییرات ولتاژ در سیگنالهای الکترونیکی را در طول زمان مشاهده کنید. این ابزار، همچنین یکی از وسایل مهم در تعمیرات برق خودروهای جدید نیز به شمار میرود.
کاربرد اسیلوسکوپ در تعمیرات خودرو
ابزارهای سنجش مختلفی در زمینه تعمیرات سیستم برق خودرو وجود دارد که به تجزیه و تحلیل عملکرد سیستمهای مختلف خودرو کمک میکنند. یکی از تجهیزاتی که در سیستمهای برق و الکترونیک در خودرو به تعمیرکاران کمک میکند اسیلوسکوپ خودرویی است.
معمولا از اسیلوسکوپ دستی و یا کارت اسیلوسکوپ در تعمیرات خودرو استفاده می شود. اسیلوسکوپ های پرتابل علاوه بر نمایش سیگنال ها، اندازه گیری ولتاژ، جریان الکتریکی و مقاومت را نیز انجام می دهند. کارت اسیلوسکوپ نمونه دیگری از ابزار نمایش موج الکتریکی است که در تعمیرات خودرو استفاده می شود. کاربرد اسیلوسکوپ در خودرو به نمایش موج ختم نمی شود. مهندسین و تعمیر کاران برق خودرو به کمک اسیلوسکوپ و یا کارت اسیلوسکوپ سیگنال های الکتریکی را بررسی و همچنین در کامپیوتر جهت آنالیز در آینده ذخیره می کنند.
موارد استفاده از اسیلوسکوپ در خودرو
گفتیم که اسکوپها ابزارهای تست الکترونیکی هستند که نوسانات و تغییرات ولتاژ را نمایش میدهند. یک اسیلوسکوپ خودرویی دارای عملکردهای بیشتری است که برای کمک به آزمایش و تشخیص مشکلات وسایل نقلیه کاربرد دارد. با اضافه شدن آپشنهای جدید به وسایل نقلیه و خودروهای امروزی و افزایش پیچیدگی سیستمهای آنها، استفاده از اسیلوسکوپ خودرویی برای عیبیابی و تعمیرات، ضروریتر میشود. این موضوع، باعث شده است که ابزارهای اندازهگیری قدیمی کمتر و کمتر مورد استفاده قرار بگیرند.
اسیلوسکوپ خودرویی برای اولین بار در سال 1970 معرفی شد و در آن زمان برای تجزیه و تحلیل سیستم الکتریکی خودرو استفاده شد. این ابزار تبدیل به یک ابزار مهم در هر کارگاه تعمیرات برق خودرو شده است که برای عیب یابی سنسورها ، انجام تستهای مدار ورودی و خروجی ایسیو و موارد دیگر استفاده میشود.
اسیلوسکوپ در تعمیر خودرو چه کاری میکند؟
یک اسکوپ خودرو برای نمایش سیگنال و امواج تغییرات ولتاژهای مختلف بر روی یک نمودار کار میکند. هنگامی که قطعات یا سیستمهای برقی در یک وسیله نقلیه آزمایش میشوند، سیگنالهای الکترونیکی تولید میشود. در این نمودار همچنین طول موج، فرکانس و دامنه نیز نمایش داده میشود.
نرمافزار تشخیصی این وسیله، این دادهها را به صورت نمودار امواج نمایش داده که نشان میدهد چگونه سطح ولتاژ در یک دوره زمانی تغییر میکند. این وسیله، سیگنالهای الکتریکی را در نمودارها ثبت میکند تا به کاربر امکان اندازهگیری و مشاهده آن چه در سیستم الکترونیکی خودرو میگذرد را بدهد.
بسیاری از انواع اسیلوسکوپهای خودرو، دارای نرمافزار یا کتابچه راهنمای کاربر هستند که نحوه انجام تستها در آن، به کاربر توضیح داده شده است. هنگامی که اسکوپ به سنسور خاصی در خودرو متصل شد و کار کرد، شکل موجی را روی صفحه نمایش میدهد. این امواج به تعمیرکار و تکنسین برق خودرو این امکان را میدهد تا وضعیت آن را با دقت بیشتری، تجزیه و تحلیل کند.
مزایای استفاده از اسیلوسکوپ در تعمیرات برق خودرو
برای اندازهگیری ولتاژ و جریان مصرف کننده های برقی در خودرو مانند سیستم های صوتی ، چراغ ها ، تست دینام و باتری ، تست اتصال سیم و کانکتورها … از مولتی متر استفاده می شود. مولتی متر در تعمیرات سیستم الکتریکی خودرو بسیار کاربردی است اما این کار در مورد مدارهای الکترونیکی پیچیده، سخت و زمانبر است. از این رو، همانطور که برای عیب یابی باتری خودرو از تستر باتری خودرو استفاده می کنیم برای مشاهده سیگنال سیستم الکترونیکی خودرو باید از اسیلوسکوپ بهره برد.
تنوع بسیاری در زمینه ابزار تعمیرات برق اتومبیل و عیب یابی سیستم برق خودرو مانند دستگاه دیاگ خودرو و اسیلوسکوپ خودرویی وجود دارند که تعمیرکاران برای عیبیابی خودرو استفاده می کنند. اما مهندسین و تعمیرکاران برق خودرو، به کمک اسیلوسکوپ عیوب سیستم برق را سریعتر و باطبع ارزانتر آنالیز می کنند. کاربردهای استفاده از این وسیله عبارت است از:
- عیب یابی در قطعات و بخشهای گوناگون سیستمهای الکتریکی و الکترونیکی خودروهای نسل جدید
- تست انژکتور
- مشاهده سیگنال کوئل های خودروهای جدید به کمک پراب ولتاژ بالا اسیلوسکوپ، برخی از اسیلوسکوپ های 4 کاناله و کارت های اسیلوسکوپ خودرویی امکان تست همزمان کوئل ها را دارند.
- تشخیص و تمیز دادن مشکل برقی و مکانیکی
- تست برق اجزا برقی
اسیلوسکوپ خودرویی به حدس و گمان در زمینه تشخیص ایراد سنسورهای خودرو کمک میکند و در مورد آن چه در سیستم برقی خودرو میگذرد، تشخیص سریعتر و کارآمدتری ارائه میکند.
اسیلوسکوپ در آزمایش سنسورهای خودرو
حسگرها اطلاعات موردنياز را از بخشهای مختلف خودرو دريافت ميكنند وبه صورت پالس به نمایشگرها و يا مراكز كنترل الكترونيكی در خودرو انتقال میدهند. خودروها سنسورهای مختلفی دارند. هر کدام از این سنسورها وظایف خاصی به عهده دارند. سنسور های خودرو، رانندگان را نسبت به وضعیت خودرو آگاه میکنند. شناسایی عیوب برخی از حسگرها مانند سنسور اکسیژن به کمک مولتی متر امکانپذیر است اما آنجا که نیاز به سرعت عیب یابی است نیاز به اسیلوسکوپ احساس می شود. در ادامه سنسورهای مختلف که می توان سریعا آن ها را با اسیلوسکوپ تست کرد نام برده شده است.
- سنسسور دمای آب
- سنسور فشار مانیفولد Map sensor
- سنسور اکسیژن
- سنسور استپر موتور
- سنسور سرعت
- حسگر موقعيت دريچه ي گاز
- حسگر دور موتور
مشخصات اسیلوسکوپ در تعمیرات خودرو
رابط کاربری: رابط کاربری اسیلوسکوپ، امکان ویرایش و افزودن ورودیهای جدید را فراهم میکند.
پروبهای ورودی: انواع پروبهای ورودی و لوازم جانبی برای کمک به اندازهگیریهای این وسیله ارائه شده است. محدوده ورودی را میتوان افزایش داد تا اندازهگیری ولتاژهای بالاتر را نیز بتوان انجام داد.
پهنای باند: پهنای باند، بالاترین سیگنال الکتریکی را که اسکوپ میتواند نمایش دهد را مشخص میکند. پهنای باند باید با نوع اندازهگیری که در حال انجام است مطابقت داشته باشد.
کانالها: تعداد کانالهای مختلفی که میتواند روی یک اسکوپ نمایش داده شود (از یک تا ده)، نمایش میدهد. تعداد کانالهای مورد استفاده بستگی به آزمایشی که در حال انجام آن هستید، دارد.
اندازه و تغییرات: اندازههای مختلفی برای انتخاب این وسیله وجود دارد. اسکوپهای دستی و همچنین اندازههای بزرگتری از این وسیله وجود دارد که میتوانند به لپ تاپ یا رایانه شخصی نیز متصل شوند.
کلیدهای مورد استفاده در اسیلوسکوپ خودرو
به طور کلی میتوان گفت، محور عمودی تصویر تشکیل شده روی صفحه اسیلوسکوپ، دامنه و محور افقی، زمان را نشان میدهد. اما کلیدهای روی این وسیله با تفاوت در مدلها، شامل این موارد است:
Volts / Div: دکمهای است که وضوح عمودی سیگنال را تعیین میکند. با چرخاندن این دکمه، میتوان آن را تنظیم کرد که با کدام ولتاژ مطابقت داشته باشد.
Secs / Div: وضوح افقی سیگنال روی صفحه را تعیین میکند. این کلید، تعیین میکند که بازه دوم چند میلی ثانیه باشد.
اتصال AC / DC: اجازه میدهد تا مرجع سیگنال توسط اسیلوسکوپ نمایش داده شود تا به صورت اختلاف ولتاژ DC یا AC تنظیم شود.
Trigger: گزینه Trigger در تمامی انواع اسیلوسکوپها موجود است. این گزینه کمک میکند تا ببینید چه زمانی سیگنال به سطح خود میرسد.
Horizontal Pos: به تنظیم موقعیت افقی سیگنال موجود بر روی صفحه کمک میکند. این گزینه بیشتر برای سیگنالهایی که روی صفحه نمایش قرار نمیگیرند، استفاده میشود.
Vertial Pos: موقعیت عمودی سیگنال را روی صفحه تنظیم میکند. این گزینه بیشتر برای تنظیم سیگنالهایی که روی صفحه نمایش قرار نمیگیرند، استفاده میشود.
Auto: این گزینه، فقط در اسیلوسکوپهای دیجیتال موجود است و اجازه میدهد تا سیگنال اندازهگیری شده در وضوح عمودی و افقی، به طور بهینه، تنظیم شود.
Stop: این دکمه که فقط در مدلهای دیجیتال موجود است و یک عکس فوری از سیگنال ارائه میدهد.
خلاصه کلام،
در این نوشته، کاربرد اسیلوسکوپ در تعمیرات خودرو را با هم بررسی کردیم تا اگر بهعنوان تکنسین برق با مشکلاتی در سیستم ECU، عملکرد سنسورها، انژکتور و سایر سیستم های برق خودرو برخوردیم بتوانیم از این تجهیزات استفاده کنیم.
نظرات کاربران